Det finns några saker som jag går omkring och funderar på under dagarna. Ofta med en feministisk aspekt. En av de saker som jag börjat titta på under senare tid gäller yrken och genus. Det vill säga: hur kommer det sig att vissa yrken är fullkomligt dominerade av män då det egentligen inte finns någon anledning till det? Ser man till olika hantverkaryrken så är detta extremt tydligt. Gå förbi ett bygge och räkna hur många kvinnor du ser, prova att ringa efter en rörmokare i Stockholm och få en kvinna, testa att räkna bland exempelvis plattsättare, snickare eller målare: män, män och åter män.
“ Att män är starkare rent fysiskt innebär inte att vissa jobb är exkluderade för dem. Det finns väl hjälpmedel och man hjälper väl varandra på en arbetsplats? “
Varför? Någon skulle här peka på det uppenbara - en man är starkare än en kvinna. Det är sant. Men, det finns väl hjälpmedel för tyngre lyft? Ingen ska väl inbilla mig att en man inom byggsvängen tvingas bära så mycket att han riskerar att göra sig illa? Jämför i så fall gärna detta med “kvinnliga” yrken och försök att ta fram statistik på hur många kvinnor som skadat ryggen som en följd av dagliga lyft inom exempelvis vård- eller assistansyrken så påstår jag att de senare har det betydligt jobbigare.
Hur kom jag då att tänka på detta? Ja, tanken har väl legat och gnagt inombords under en längre tid, men det som verkligen satte igång tankeverksamheten var att jag fick ett stopp i avloppet i duschen för någon vecka sedan. Jag kunde inte få till det själv och blev tvungen att ringa efter en rörmokare i Stockholm. En rörmokare som, naturligtvis, var en man.
Rörmokaren höll med om problemet
Efter att han fixat mitt avlopp - fråga mig inte hur - så började vi prata och han pekade på en gammal affisch jag har på väggen med Kim Gordon från Sonic Youth på. Bra band, sa han och så började vi hux flux diskutera. han var grymt trevlig och han hade en dotter som var i min ålder och en son som var några år yngre.
“ Hans son läste till rörmokare i Stockholm. Dottern, som var betydligt händigare, läste ekonomi. Det tyckte jag var väldigt talande och han höll med “
Det talande var att sonen läste till rörmokare och att dottern pluggade ekonomi - trots att han sa att dottern var med händig än sonen. Jag frågade om han inte ville att dottern också skulle passa som rörmokare och det trodde han definitivt - men han skulle inte vilja se henne i branschen ändå. Något som berodde på att det var lite för gubbigt fortfarande. Han tillade dock att mycket kommit att förändras och att exempelvis hans firma hade tre stycken kvinnliga rörmokare anställda.
Inom några år spådde han att det skulle vara betydligt fler och - lyssna på det här: han sa att kvinnorna generellt sett var mycket bättre än männen. De var noggrannare, de jobbade hårdare, de dök alltid upp i tid och spred en bättre stämning både hos företag och hos kunderna. In Your Face!
Jag har alltid sagt det. Ge oss bara chansen så kommer vi att ta den. Oavsett vilket yrke det handlar om.
Andra inlägg
- Anläggningsdykare och deras viktig arbete
- Vårdnadstvist i Stockholm: En rättsprocess för barnets bästa
- Arbetstillstånd i Sverige: Regler och vägen till upphållstillstånd
- Att välja rätt förskola i Helsingborg – en guide för föräldrar
- Transfer Arlanda - frågor & svar
- Investera i din framtid med en skräddarsydd språkutbildning
- Pålitlig och flexibel flyttfirma i Stockholm
- Hur man tar hand om en gammal bil
- Smått och gott: upptäck de bästa tapasställena i Vasastan!
- Hemstädning för dig som vill ha det rent i Stockholm